Amning – Något som debatterats hett i media under många år

Något som debatterats hett i media under många år. Debatterna handlar om offentlig amning, att amma eller inte och press från vården att amma fast det inte går eller att du inte vill. Att debattera amning är så märkligt. Vad är det att moralisera över?

En kvinna som har problem med amningen och kämpar och kämpar med såriga bröst och liten mjölkproduktion ska inte mötas med ”fortsätt och kämpa du, det är bäst för ditt barn”. Att få den meningen uppslängd i ansiktet och bli skuldbelagd kan kännas som ett nederlag för den nyblivna mamman. Varför inte istället möta henne med ”är det för kämpigt för dig så kan du ju ge ersättning istället, det går lika bra”. För det går lika bra. Känner du att du absolut inte vill amma redan från början så är detta också helt ok. Alla måste ju utgå ifrån sig själv och vi är och kommer alltid att vara olika. Vissa kvinnor vill amma och tycker att det är värt att kämpa trots motgångar. Andra fungerar amningen klanderfritt från början. Allt är ok. Likaså tiden vi ammar om det så är sex månader eller tre år. Det beslutet måste ju mamman och bebisen ta tillsammans utefter hur det passar just dem. För dem som medvetet väljer bort att amma så finns det ju superbra ersättningar och barnet får ju såklart närhet ändå. Nä, var och en får göra som det passar dem. Pekpinnar och moraliserande ger skuldbeläggning och höga krav och är helt onödigt, det har vi väl nog av ändå.

Att amma offentligt har blivit en sådan het potatis att vissa mammor drar sig för att göra det. Ska vi mammor som väljer att amma inte få gå ut under den här tiden? Eller ska mamman låta barnet vara hungrigt och skrika tills hon kommer innanför hemmets dörrar? Nä, det är klart att man kan amma på staden, restaurangen eller biblioteket om stunden kräver det.

I Sverige rekommenderas att amma i sex månader innan man ger fast föda. Vill man amma men är orolig för att man inte kan p.g.a att man har opererat sig eller äter en viss sorts medicin som kan gå ut i modersmjölken så kan man kontakta sin barnmorska för råd och hjälp. Vissa oroar sig också för att man inte ska kunna amma för att man har små bröst eller inåtvända bröstvårtor men detta ska inte påverka amningen på något sätt. Viktigaste rådet till den som vill amma är att få en bra amningsteknik så att man slipper såriga bröstgårdar och onda bröstvårtor. Amningshjälp ger dem på BB och känner man sig osäker eller att det inte fungerar så ska de hjälpa till med det.

När mjölken rinner till när barnet endast är ett par dygn gammalt så kan det kännas chockerande och läskigt att brösten helt plötsligt har blivit tredubbelt så stora. Detta ger med sig när man har ammat ett tag och bröstproduktionen anpassar sig efter bebisens behov. Det är också viktigt att inte brösten blir för kalla eller utsätts för drag för då ökar risken för mjölkstockning.