Att ta hand om ett nyfött barn

Att sköta ett nyfött barn kan ju vara svårt att veta för den som aldrig har gjort det förut. Vissa nyblivna föräldrar kanske aldrig har hållit i en liten bebis någon gång förut. Först och främst så är det ju barnets grundbehov som ska tillfredsställas. Barnet behöver att få äta när det är hungrigt, sova när det är trött, tröstas vid magknip och bytas på när blöjan är blöt. Det nyfödda barnet kommunicerar genom att skrika och gråta och i början så kan det kännas förvirrande med vad barnet vill egentligen. Med tiden så lär man sig att läsa av vad barnet vill.

Närhet

Det nyfödda lilla barnet vill vara nära sin mamma och pappa och allra helst vill hen ligga hud mot hud. På så sätt regleras också deras kroppstemperatur på ett bra sätt. Barnet tycker om att ligga på bröstet och höra hjärtat slå något som känns bekant från tiden i mammas mage. Är barnet oroligt så kan det hjälpa att gå runt lite med barnet, rörelserna lugnar och närheten gör det tryggt. Har man sjungit sånger för barnet i magen så kommer även det nyfödda barnet komma ihåg sångerna vilket också hjälper till att ge trygghet och trösta ett oroligt barn. Det har också visat sig mycket positivt att barnet får bäras runt i bärsele då de på så sätt hamnar tryggt intill förälderns kropp och det påminner också det lilla barnet om tryggheten i mammans mage.

Skötsel av det lilla barnet

Man behöver inte bada barnet mer än någon gång i veckan och det går bra att bada även innan naveln har ramlat av. Om barnet tycker om att bada så kan man göra det fler gånger i veckan, temperaturen på vattnet ska vara ljummet runt 37 grader. Om man själv vill bada med barnet så är det viktigt att barnets navel är ordentligt läkt först. Om barnet blir röd i rumpan eller får blöjeksem så kan man smörja med salvan Inotyol som man köper på apoteket. Man behöver inte pudra barnets rumpa eller smörja i förebyggande syfte. När man byter blöja på bebisen så ska man se till att det inte är för kallt i rummet då det nyfödda barnet har svårt att reglera temperaturen. Vill man gå ut och gå med barnet så går det bra att göra det. Det man ska tänka på är att varken klä barnet för mycket eller för lite. Är det mycket kallt eller blåsigt ute så ska man stanna inne med barnet. Många täcker för sina vagnar med filtar när de är ute och går med bebisen för att skydda mot ljus och blåst, detta kan leda till att det blir både för varmt och för kvavt för barnet. Det finns nät som man kan dra över istället så ser man till att det blir ventilation+ att det också skyddar lite mot ljus. Är det på sommaren så kan man skydda mot solljus med hjälp av ett solskydd som enkelt monteras upp på vagnen.