Förlossningen – Frågor, funderingar, vad händer och vad ska man tänka på?

De flesta förlossningar startar med att kvinnan känner värkar. I början är de oftast oregelbundna men blir med tiden mer regelbundna. Den här tiden kallas för latensfasen och är när livmodern börjar förbereda sig för en förlossning. När värkarna kommer tätare och mer regelbundet, 3-4 värkar på tio minuter, då är det dags att åka in till förlossningsavdelningen. En av tio förlossningar startar med vattenavgång och då ska man alltid åka in och kolla läget även fast du inte har regelbundna värkar.

Under det så kallade öppningsskedet så öppnar sig livmoderhalsen gradvis och barnet tränger djupare ner i bäckenet. Hur lång tid detta tar är väldigt olika men en tumregel säger att en förstföderska brukar öppna sig ca en centimeter i timmen. Under den här tiden så är det många som ber om smärtlindring och det finns massor att välja mellan. I början av öppningsskedet så kanske det räcker med ett varmt bad eller att koppla på en tensapparat som många tycker är effektiv och skön. När öppningsskedet är mer intensivt vill man kanske ha en mer kraftfullare och effektivare smärtlindring i form av lustgas eller en ryggmärgsbedövning. Det är under den här tiden också viktigt att du får i dig energi i form av energirik vätska eller kanske yoghurt. Ett värkarbete är för kroppen väldigt påfrestande och tufft och då behövs den där extraenergin. Är värkarbetet mycket intensivt så kan kvinnan drabbas av kraftig frossa.

Utdrivningsskedet startar när barnets huvud trycks mot bäckenbotten och då ger upphov till att vilja krysta. För en förstföderska så tar det cirka en timme att krysta fram ett barn medan det för en omföderska tar bara 30 minuter. Under den här tiden är man ofta väldigt trött och kan få känslan av att vilja ge upp och gå därifrån. Barnmorskorna är vana vid denna reaktion och peppar och stöttar och får mamman att ge det där sista extra som gör att barnet föds fram. Det är också viktigt att få stöd och pepp från sin partner. När barnet krystats fram så läggs hen på mammans bröst och kvinnans partner erbjuds att klippa navelsträngen. Barnet är efter förlossningen ofta vaket och söker sig instinktivt till bröstet för att suga.

Sista delen av förlossningen kallas för efterbördsskedet och det är då livmodern drar ihop sig och släpper moderkakan som kvinnan sedan föder fram. Barnmorskan kontrollerar sedan moderkakan för att se om barnet fått bra näring och syresättning. När barnet är cirka tio minuter gammalt så görs en undersökning på barnet för att kolla om allt är bra och om barnet behöver vård på något sätt eller om det kan lämnas tillbaka till moderns famn. Mamman undersöks och barnmorskan klämmer på magen för att se om livmodern drar ihop sig som den ska och att blödningarna inte är för stora. Sedan så kollar barnmorskan igenom underliv och mellangården för att se om det finns bristningar som behövs sys, också kollas ändtarmens slutmuskel för att se efter att den inte kommit till skada på något vis. Efter detta så är de nyblivna föräldrarna redo för en bricka med fika och sedan få åka upp till BB-avdelningen.