Första tiden hemma med det lilla barnet – Skrämmande för många

Att få ta med sig ett litet försvarslöst barn från trygga BB-miljön hem till sig kan för många kännas väldigt märkligt och skrämmande. Hur gör man när man tar hand om en liten bebis? Tänk om bebisen slutar andas, tänk om hen blir sjuk. Den första tiden med barnet präglas ofta av stark oro och ångestkänslor för hur man ska klara av att ta hand om den lille. På den tredje dagen efter förlossningen så drabbas ofta kvinnan av en så kallad tre dagars blues vilket innebär att hormonerna åker berg och dalbana i kroppen och man kan känna sig mycket känslosam och gråta mycket.

I början så finns det ofta inte en tillstymmelse av rutiner kring matning och sömn. De brukar inte utmärka sig speciella mönster i början utan det handlar mest om att försöka landa i den nya vardagen och lära känna sin bebis. Många föräldrar brukar ha sin bebis sovandes hos sig den första tiden, dels är det lättare med amningen och slippa gå upp ur sängen hela tiden och sedan ha svårt att somna om. Men det handlar också om att det nya lilla barnet har ett stort närhetsbehov och vill vara nära sina föräldrar.

Den första veckan hemma kan ju som sagt kännas omtumlande och känslomässig, det kan därför vara skönt att få bara landa hemma en tid innan man tar emot besök från nära och kära. Många känner sig också lite mörbultad efter förlossningen och brösten kan kännas ömma och spända när mjölken rinner till. Det är alltså en bra tid att bara släppa kraven och mysa med sin nya familjemedlem. Allt det andra finns det ju tid för sedan.

Första promenaden ute med babyn i vagn brukar kännas väldigt speciell och högtidlig för de flesta men också väldigt skrämmande. Ska man verkligen ta ut den här lille bebisen utomhus i den livsfarliga världen? Ja, det ska man och det brukar oftast kännas väldigt bra när det väl är gjort även om det bara blev en tur runt kvarteret.

Sedan när det är dags att visa upp sin lilla älskling för omgivningen så blir det ofta återigen mycket känslosamt. Kanske någon gråter. En sak är då säkert och det är att få en lite bebis är en känslostorm utan dess like för aldrig så har man älskat någon så mycket innan.

Om du inte känner dig glad eller att du rent av känner dig ledsen och nedstämd och känslan inte går över så kan det bero på en förlossningsdepression. Som partner kanske du också märker om något inte stämmer, kanske vill nyblivna mamman inte hålla i barnet eller amma det. En förlossningsdepression ska tas på allvar från början och mamman ska få vård och extra omsorg för att ta sig ur detta. Något som alla gör efter en tid, för vissa tar det längre tid än andra men frisk det blir man. Har du drabbats av detta så finns även flera forum på internet och andra stödlinjer att vända sig till för detta är vanligare än man tror.