Graviditet – Från första testet till förlossningen

En graviditet räknas efter den sista mensens första dag och det innebär att fostrets första två veckor i magen inte existerar. Fostret blir till två veckor efter mensens första dag då du har ägglossning. Första tecknet på att du är gravid brukar vara utebliven menstruation, ömma bröst och hos vissa illamående. När du tar ditt graviditetstest och får ett positivt resultat så kan det jämföras med känslan av att ha vunnit högsta vinsten på lotto och få alla miljoner insatta på ditt konto. Det är helt enkelt både överväldigande och overkligt, är det sant, är det verkligen sant. Under den här första tiden så utvecklar fostret sina organ och stora hormonella förändringar sker i mammans kropp under den här tiden. Så fort man upptäcker att man är gravid så är det viktigt att man slutar dricka alkohol och röka då man i dag via studier har visat att detta är mycket skadligt för fostret. De första tolv veckorna kallas för den första trimestern och det är under denna tid som det är störst chans att få missfall. Vanliga graviditets symptom under den här tiden är illamående och ibland kräkningar, molande värk i livmodern (växtvärk), känslighet och svajande humör till följt av graviditetshormonerna som dansar runt i kroppen också börjar många känna att byxorna spänner åt i midjan och att vågen pekar på några kilo upp.

Under trimester två som brukar kallas för den bästa delen av graviditeten på grund av att illamåendet ofta har avtagit och att magen börjar visa på en rejäl babybula. Under den här tiden så får du höra din bebis hjärtljud för första gången och mellan tiden 18-20 veckan så får man göra det obligatoriska ultraljudet. Många tycker att ultraljudet brukar bidra till att man verkligen förstår att det är en lite bebis där inne. Vissa tar reda på barnets kön på ultraljudet medan andra vill att det ska bli en överraskning på förlossningen.  Under den här tiden så växer bebisen till sig ordentligt, mammans blodvolym ökar kraftigt och även mammans aptit. Vågen kan stegra lite under den här tiden och det kan för vissa kännas jobbigt att öka mycket i vikt men det är normalt och betyder att bebis växer och frodas. Det man kan göra själv för att det inte ska bära i väg för mycket är att försöka äta nyttigt men tillräckligt. Under graviditeten så ska man absolut inte banta.

Under sista trimestern som tar sin början under vecka 29 så kan den blivande mamman nu titulera sig som höggravid. Magen känns för många väldigt tung och otymplig och det kan kännas jobbigt att gå för långa sträckor. Vissa drabbas också av kraftig halsbränna som kan vara riktigt besvärligt. På apoteket så kan man köpa receptfria läkemedel mot halsbränna och det kan också hjälpa om man äter mindre portioner fast oftare.  I slutet på tredje trimestern så fixerar barnet sitt huvud i bäckenet, detta kan skapa ett ökat tryck på urinblåsan och du kanske behöver kissa oftare. Många känner sig under den här tiden trötta på att vara gravida och man börjar att längta till förlossningen och det första mötet med sin lilla bebis. För att förbereda sig inför den stundande förlossningen så kan det vara bra att packa BB-väskan och köpa hem de första bebisplaggen.