Undvik att hamna i skuldfällan efter jul och nyår

euro-427528_960_720Detta är något som dyker upp ofta, vi ser det på andra internetforum och vi har också hört från andra som sitter i samma situation. Är man ensamstående under dessa helger där det ligger en enorm stor svart dimma med ångest över kan det vara lätt att ta en genväg. Vi pratar om smålån som kan förvandlas till en skuldfälla efter jul och nyår, när allt är slut och det inte finns några pengar kvar att betala tillbaka med.

Smålånen, smslån osv är till för att snabbt få en summa pengar men det är dessutom ett lån som ska betalar tillbaka snabbt. De flesta inom en månad och gör man det blir själva kostnaden inte så stor, det är om man inte har möjlighet att göra det inom avtalad tid som det kan bli riktigt dyrt. Så här efter jul och nyår tänkte vi ta och lägga upp ett par tips för dig som har lånat pengar eller till dig som funderar på det, vad händer om man inte betalar? Tips kommer från Sverigekontanter.

Vad händer om man inte betalar?

Först och främst så kommer den som har utfärdat lånet att skicka påminnelser till dig och då tillkommer oftast en avgift på runt 100 kr, en så kallad påminnelseavgift. Efter ett tag kommer långivaren att skicka vidare ärendet till ett inkassobolag, ett företag som är specialiserad på att driva in pengar från personer som inte betalar inom avtalad tid. Om man inte betalar när inkassokraven kommer kan de skicka vidare ärendet till Kronofogden, och då tillkommer det fler avgifter samt att man riskerar att få en betalningsanmärkning. Då börjar även en ränta att läggas på, en summa som kommer att växa fram tills skulden är betald. Mer om det finns här http://sverigekontanter.se/svart-att-betala/kan-inte-betala-lanet-vad-hander/

Agera hellre än att ignorera

Försök att prioritera skulderna, lånen som kan gå vägen som vi beskriver här ovan. Kan du inte betala i tid så kan du ringa till de som du ska betala till. I många fall är de förstående, speciellt nu under julen när nästan alla har det knapert. Be att få dela upp betalningarna, de brukar gå med eftersom det innebär extrajobb för dem att skicka påminnelser och till andra instanser.

Vi vet att det är svårt att få ihop det ibland och vi möter många människor som har varit i samma situation. Många är skuldsatta i dagens samhälle och ingen är ensam men att ta ett första steg ur det är en stor vinning för den personen.

God fortsättning!